Selectie oferte cazare la hoteluri de 2-5*, recenzii bune!
Băile Felix este un sat în comuna Sânmartin din județul Bihor, Crișana, România. Băile Felix se află la ca. 10 km sud de municipiul Oradea.
Este cea mai mare stațiune balneară cu regim permanent din România, situându-se pe locul doi, după litoralul Mării Negre, în privința numărului locurilor de cazare din România.
Facilitățile existente în această stațiune,in care apa termala iese din izvoare la o temperatura aflata intre 43 si 49°C permit tratarea cu succes a reumatismului și afecțiunilor neurologice, ginecologice, iar bazele medicale dispun de instalații pentru metode ca electroterapia, hidroterapia, aerosoli, masaje, împachetări cu parafină și alte operațiuni specifice tratamentelor balneare. Bogatia acestui loc o constituie apele termale si din aceste ape traieste aproape toata populatia comunei Sanmartin.
Lacul cu nuferi
Această destinație este învăluită în mister, deoarece nimeni nu își poate explica dezvoltarea nuferilor aici. Se presupune că semințele florilor au fost aduse la Băile Felix de către păsări călătoare, astfel explicându-se și diversitatea speciilor de nuferi care oferă un peisaj desprins parcă dintr-o pictură în ulei. Nuferii Nimphae Lotus Thermalis sunt de culoare albă și își întind petalele într-un mod absolut perfect pe suprafața apei. De asemenea, nuferii Nelumbo Lucifera nu se lasă nici ei mai prejos, etalându-și petalele mari și roz, cu frunze care se ridică cu până la 20 de centrimetri deasupra apei. Apa lacului, care păstrează constant o temperatură de 30 de grade Celsius, găzduiește o specie de pești care a supraviețuit erei glaciare, numită Melanopsis Parreyssi. Cea mai potrivită perioadă pentru a vizita lacul este iunie – august, atunci când înfloresc lotușii. Îți recomandăm să planifici o călătorie aici în această perioadă și să te pregătești să fii întâmpinat de o frumusețe unică.
Biserica cu Lună
Cunoscută și sub numele de Catedrala Adormirii Maicii Domnului, Biserica cu Lună a fost construită între anii 1784 – 1790. Câțiva ani mai târziu, în 1793, este instalat ceasul alcătuit dintr-o jumătate aurie și una neagră, acesta fiind un mecanism unic în Europa datorită faptului că se deplasează după mișcarea de rotație a Lunii în jurul Pământului.
Avenul de la Betfia
Această peșteră, situată în versantul de sud-vest al Dealului Șomleu, mai este cunoscută și sub numele de ”Craterul de la Betfia”. Ea are două intrări care au fost deschise prin dinamitare în anii 1989 și 1957. Cea principală este reprezentată printr-o arcadă de o frumusețe deosebită, formată dintr-un puț de 54 de metri adâncime. Mai multe evenimente stranii au avut loc aici de-a lungul timpului.
Hoteluri de 3 si 4 stele, recenzii bune!
Este cea mai veche stațiune turistică din țară și totodată printre cele mai importante și vizitate stațiuni balneare cu regim permanent din România și Europa de Est.
Este situată în partea de sud-vest a României, la o altitudine de 168 m, la 8 km distanță de granița cu județul Mehedinți și la 25 de km de frontiera cu Serbia.
Izvoarele Neptun I și II – sunt izvoare foarte vechi, dar încă funcționale. Coborând în adânc, descoperi un izvor din care țâșnește apă fierbinte, cu un puternic miros de sulf.
Statuia lui Hercules din piața ce îi poartă numele e un omagiu adus celui ce e considerat ocrotitorul orașului.De ce tocmai Hercules? Pentru că în mitologia romană era considerat a fi patronul apelor termale, un simbol al echilibrului între puterea fizică și cea spirituală. În spatele lui Hercule se află o catedrală romano-catolică.
Din Băile Herculane pleacă mai multe trasee montane, de dificultăți diferite.
Aerul conține particule ionizate, care sunt numite – aeroioni, predominant negativi.
Aeroionii negativi stimulează și armonizează majoritatea sistemelor vitale, la fel ca pe cele din sfera psihicului,
amplifică regenerarea organismului crescând astfel relaxarea, scade tensiunea arterială, iar per total vă veți simți mai echilibrați, biologic și psihologic.
Apa sulfuroasă este recomandată în tratamentul unei game largi de boli interne și externe.
Cele mai valoroase izvoare cu apă termală sulfuroasă se află în stațiunea Băile Herculane.
Stațiunea dispune de nu mai puțin de 16 izvoare termominerale naturale, pe un traseu de circa patru kilometri de-a lungul Cernei, toate având specifică o concentrație mare de hidrogen sulfurat, de până la până la 60 mg/l și un grad scăzut de reactivitate, reactivitate care aduce sănătate.
Aici sunt tratate cu succes afecțiuni:
✔️ reumatice-degenerative;
✔️afecțiuni respiratorii;
✔️ ginecologice.
Nu sunt de trecut cu vederea nici efectele benefice pe care hidrogenul sulfurat îl are asupra pielii.
✔️previne ridurile;
✔️pielea este curățată în profunzime;
✔️pielea își recapătă elasticitatea și rămâne fină.
Hoteluri de 3 si 4 stele, recenzii bune!
Orașul Sovata se află pe cursul superior al râului Târnava Mică, în Depresiunea Praid-Sovata, la poalele dinspre sud-vest ale Munților Gurghiu, altitudine 475–530 m, la de 60 km est de municipiul Târgu Mureș. Sovata se învecinează la nord cu dealul Cireșelu de 912 m, la est cu dealul Stejaru de 649 m, la nord-est cu dealul Becheci sau Bicheș de 1080 m, iar la nord-est cu Masivul Gurghiu, vârful Saca de 1777 m.
*În 2019 Sovata a primit premiu pentru cea mai completă stațiune balneoclimaterică din România, cu ocazia Congresului Anual al Turismului Balnear și Spa, eveniment desfășurat în Băile Herculane.
*Pe strada principală (Strada Trandafirilor), toate cablurile au fost băgate în pământ, astfel orașul arată curat.
*Stațiunea este un fel de mare la munte, sau munte la mare. Ești înconjurat de păduri, la poalele unui munte de 1700 de metri (Vf. Saca Mare, Munții Gurghiului), dar pe stradă vezi uneori familii cu colac, îmbrăcați ca de mers la plajă. E super neobișnuit pentru mine.
*În stațiune se află o serie de lacuri helioterme, Lacul Ursu fiind cel mai mare lac de acest tip din lume, cu cea mai mare concentrație salină de pe planetă, are o temperatură de 29°C la suprafață și 41°C la adâncimea de 1,5 metri. Adâncimea lui maximă este de18,4 metri.
*Heliotermia este un fenomen fizic care constă în păstrarea mai mult timp a căldurii înmagazinate în apa sărată a unor lacuri comparativ cu regiunile învecinate, datorită prezenței la suprafața lacurilor a unui strat izolator de apă dulce (care vine din pârâuri), care împiedică pierderea căldurii. Zona Lacului Ursu deține de fapt 3 recorduri mondiale.
*Primul constă în faptul că Ursu este lacul helioterm cel mai mare și mai cald din lume, al doilea record ar fi că este singurul lac cu apă sărată înconjurat de un munte de sare cu o vegetație bogată, datorită solului vulcanic care s-a depus în timp, iar al treilea record mondial – este singurul lac natural din lume a cărui dată de naștere se cunoaște cu o precizie de un minut: 27 mai 1875, ora 11.00 .
*Denumirea lacului Ursu vine, chipurile, de la faptul că, văzut de sus, seamănă cu o blană de urs întinsă pe podea, deși cred că mai degrabă vine de la faptul că în zonă sunt urși.
*În Sovata se pot observa mai mulți așa-zici Munți de sare. Munții de sare din Ardeal s-a format în urmă cu 20-22 milioane de ani, atunci când Transilvania era acoperită de apă, și au ieșit la suprafață prin eroziune. Munți de sare pot fi văzuți în multe locuri în Sovata, dar cei mai impresionanți sunt cel mare de lângă Lacul Roșu și câteva formațiuni lângă lacul Paraschiva.
*Datorită precipitațiilor, forma lor este într-o continuă schimbare, astfel că arată altfel de la an la an.
*Aerul din Sovata este foarte curat.
Hoteluri de 3 si 4 stele, recenzii bune!
Statiunea Baile Balvanyos este amplasata la o altitudine de aproape 900 de metri, in muntii Bodoc (Carpatii de Curbura), aproape de orasul Sfantu Gheorghe din judetul Covasna. Este rezultatul contopirii a trei mici bai, cea mai veche fiind Saua Sosmezo (sau Puturosul de la Turia). Proprietatile curative ale apelor minerale de la Balvanyos sunt recunoscute de timp indelungat, localnicii utilizandu-le in tratarea a numeroase afectiuni. Exploatarea balneologica a inceput in anul 1938.
Specificul zonei il reprezinta mofetele umede, acele emanatii post-vulcanice, care nu sunt altceva decat amestecuri de bioxid de carbon si gaze sulfuroase, statiunea fiind folosita pentru tratamente balneare inca din 1895, cand Csiszar Denes a infiintat prima baie cu mofeta la poalele muntelui Csoma. In jurul acestor mofete sunt amenajate in aer liber bazine de lemn, cu apa rece, sulfuroasa. Sunt raspandite peste tot prin padurea de brazi.
Lacul Sfanta Ana, situat destul de aproape de statiunea Baile Balvanyos. Sunt doar zece kilometri distanta, asa ca nu te abati prea mult din drum. Acesta nu este singurul obiectiv pe care il puteti vizita; la lac puteti ajunge din Balvanyos cu masina sau cu bicicleta. E bine sa stiti ca, desi nu sunt decat vreo 10 kilometri de parcurs, mai mult de jumatate ii veti face la deal, asa ca putina conditie fizica nu strica.
In Balvanyos aveti la dispozitie numeroase trasee de parcurs. Unul dintre cele mai frumoase circuite este cel care duce la Pestera Sulfatara (sau Pestera Puturoasa, cum i se mai spune). In micuta grota nu va veti putea aventura mai mult de 7 metri in adancime, din cauza gazelor emanate, insa va puteti relaxa pe una din bancutele amplasate de o parte si de alta a peretilor de stanca, aflate la intrare, in interior.