I. Persoanele care călătoresc în Austria:
-
Prezintă rezultatul negativ al unui test pentru virusul SARS-CoV-2, de tip PCR (valabilitatea să nu depășească 72 de ore de la data prelevării probelor) sau antigen (valabilitatea să nu depășească 48 de ore de la data prelevării probelor);
-
Prezintă un certificat de vaccinare cu un ser autorizat, cu îndeplinirea uneia dintre următoarele condiții la data intrării în Austria:
-
imunizarea cu cea de-a doua doză de vaccin să nu fi avut loc cu mai mult de 360 de zile în urmă, cu condiția ca între administrarea primei și celei de a 2-a doze să fi trecut cel puțin 14 zile;
-
în cazul imunizării cu un vaccin administrat într-o singură doză, aceasta să nu fi fost efectuată cu mai puțin de 21 de zile în urmă, dar nu mai mult de 270 de zile;
-
dacă vaccinarea a avut loc după cel puţin 21 de zile de la emiterea unui test biologic-molecular pozitiv pentru SARS-CoV-2 sau a dovezii prezenței anticorpilor, cu condiția ca vaccinul să nu fi fost administrat cu mai mult de 360 de zile în urmă;
-
imunizarea cu o doză nouă (administrată persoanelor imunizate cu schemă completă), de la care să nu fi trecut mai mult de 360 de zile, iar între momentul imunizării complete și administrarea noii doze să fi trecut cel puțin 120 de zile.
-
Dacă a fost confirmată o infecție pentru SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile și poate fi prezentat un certificat medical de vindecare sau o dovadă a prezenței anticorpilor, care să nu fie mai veche de 90 de zile.
În situația în care nu poate fi îndeplinită niciuna dintre condițiile de mai sus, trebuie efectuată înregistrarea anterioară a călătoriei (cu cel mult 72 de ore în avans) pe platforma Pre Travel Clearance (PTC) și, în cel puțin 24 de ore de la intrarea în Austria, să fie efectuat un test biologic molecular pentru SARS-CoV-2 sau un test antigen pentru SARS-CoV-2, costurile fiind suportate din bugetul personal.
* Din luna august a.c. pentru persoanele care călătoresc, pe cale aeriană, din Cipru, și care la intrarea în Austria nu pot prezenta o dovadă de vaccinare, de recuperare după boală sau rezultatul negativ al unui test biologic-molecular pentru SARS-CoV-2 (PCR), exclusiv, s-a introdus măsura înregistrării și efectuarea, imediat după sosire, la aeroport, a unui test biologic-molecular pentru SARS-CoV-2 (PCR) și, numai în cazuri excepționale, dacă testarea la aeroport nu este posibilă, aceasta se poate face în termen de 24 de ore. În cazul unui rezultat pozitiv, va fi dispusă măsura carantinei.
ATENȚIE!
Autoritățile austriece efectuează controale stricte la frontieră, fiind posibilă creșterea timpilor de așteptare la trecerea frontierei austriece.
Cuantumul amenzilor aplicate pentru nerespectarea măsurilor impuse pentru prevenirea și combaterea pandemiei de COVID-19 a fost majorat.
RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE/DINSPRE ROMÂNIA:
-
Pe cale rutieră: Se recomandă achiziționarea vignetei care dovedește plata taxei de autostradă înainte de a intra în Austria sau de la prima stație de alimentare cu combustibil (imediat după trecerea frontierei). Conform indicațiilor, vigneta se lipește obligatoriu pe parbriz. Nerespectarea acestei obligații se sancționează cu amendă.
-
Pe cale ferată și aeriană: Se recomandă consultarea regulată a paginilor de internet ale companiilor de cale ferată și aeriană din cele două state. Se aplică aceleași reguli și excepții prevăzute pentru transportul rutier.
MĂSURI PE PLAN INTERN:
-
Valabilitatea testului antigen se reduce de la 48 la 24 de ore, pe întreg teritoriul federal (până acum această măsură se aplica doar la nivelul Vienei).
-
Purtarea măștii FFP2 este obligatorie pentru persoanele care nu sunt vaccinate sau vindecate (la intrarea în centre comerciale, piețe, muzee, săli de artă, expoziții, arhive, biblioteci, centre de îngrijire a persoanelor vârstnice), excepție fiind copiii în vârstă de până la 6 ani, cei cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani și femeile însărcinate, care au voie să poarte o mască sanitară.
-
Evenimentele la care participă mai mult de 25 de persoane pot avea loc doar pe baza regulii 3G (vaccinat, testat, vindecat).
-
Accesul în teatre, cinematografe, săli de concerte, arene se poate face pe baza regulii 3G.
-
Termenul de valabilitate al dovezii de vaccinare cu cea de a 2-a doză sau vaccinarea după vindecare este de 360 de zile. Toate vaccinările ulterioare (de rapel) vor fi, de asemenea, valabile 360 de zile.
Începând cu data de 15 septembrie, în funcție de gradul național de ocupare în secțiile de terapie intensivă, vor fi implementate măsuri suplimentare de protecție anti-COVID-19.