Orașul Sovata se află pe cursul superior al râului Târnava Mică, în Depresiunea Praid-Sovata, la poalele dinspre sud-vest ale Munților Gurghiu, altitudine 475–530 m, la de 60 km est de municipiul Târgu Mureș. Sovata se învecinează la nord cu dealul Cireșelu de 912 m, la est cu dealul Stejaru de 649 m, la nord-est cu dealul Becheci sau Bicheș de 1080 m, iar la nord-est cu Masivul Gurghiu, vârful Saca de 1777 m.
*În 2019 Sovata a primit premiu pentru cea mai completă stațiune balneoclimaterică din România, cu ocazia Congresului Anual al Turismului Balnear și Spa, eveniment desfășurat în Băile Herculane.
*Pe strada principală (Strada Trandafirilor), toate cablurile au fost băgate în pământ, astfel orașul arată curat.
*Stațiunea este un fel de mare la munte, sau munte la mare. Ești înconjurat de păduri, la poalele unui munte de 1700 de metri (Vf. Saca Mare, Munții Gurghiului), dar pe stradă vezi uneori familii cu colac, îmbrăcați ca de mers la plajă. E super neobișnuit pentru mine.
*În stațiune se află o serie de lacuri helioterme, Lacul Ursu fiind cel mai mare lac de acest tip din lume, cu cea mai mare concentrație salină de pe planetă, are o temperatură de 29°C la suprafață și 41°C la adâncimea de 1,5 metri. Adâncimea lui maximă este de18,4 metri.
*Heliotermia este un fenomen fizic care constă în păstrarea mai mult timp a căldurii înmagazinate în apa sărată a unor lacuri comparativ cu regiunile învecinate, datorită prezenței la suprafața lacurilor a unui strat izolator de apă dulce (care vine din pârâuri), care împiedică pierderea căldurii. Zona Lacului Ursu deține de fapt 3 recorduri mondiale.
*Primul constă în faptul că Ursu este lacul helioterm cel mai mare și mai cald din lume, al doilea record ar fi că este singurul lac cu apă sărată înconjurat de un munte de sare cu o vegetație bogată, datorită solului vulcanic care s-a depus în timp, iar al treilea record mondial – este singurul lac natural din lume a cărui dată de naștere se cunoaște cu o precizie de un minut: 27 mai 1875, ora 11.00 .
*Denumirea lacului Ursu vine, chipurile, de la faptul că, văzut de sus, seamănă cu o blană de urs întinsă pe podea, deși cred că mai degrabă vine de la faptul că în zonă sunt urși.
*În Sovata se pot observa mai mulți așa-zici Munți de sare. Munții de sare din Ardeal s-a format în urmă cu 20-22 milioane de ani, atunci când Transilvania era acoperită de apă, și au ieșit la suprafață prin eroziune. Munți de sare pot fi văzuți în multe locuri în Sovata, dar cei mai impresionanți sunt cel mare de lângă Lacul Roșu și câteva formațiuni lângă lacul Paraschiva.
*Datorită precipitațiilor, forma lor este într-o continuă schimbare, astfel că arată altfel de la an la an.
*Aerul din Sovata este foarte curat.