Packages title Packages subtitle
City Break title City Break subtitle
Rezerva-ti online vacanta anului 2022! Completeaza detaliile si primesti pe loc ofertele disponibile, actualizate in timp real!
Flight title Flight subtitle
Activities title Activities subtitle
Transfers title Transfers subtitle
Destinatie
❤️ Recomandari hoteluri in Maramures

Hoteluri de 2, 3 si 4 stele, la plaja, recenzii bune!

Maramuresul se bucura de un peisaj unic. Munti inalti, dealuri inverzite, rauri mai largi sau mai inguste, lacuri, paduri, pasuni, toate alcatuiesc una din cele mai frumoase regiuni ale Romaniei. Situat in nordul tarii, Judetul Maramures se intinde pe o suprafata de 6304 km patrati invecinandu-se cu Ucraina si cu judetele Suceava, Bistrita-Nasaud, Cluj, Salaj si Satu Mare

Cultura si traditie

  Sărbătorile creștine, ținute cu sfințenie, prin post și rugăciune, se împletesc aici cu ritualuri și credințe populare: obiceiuri de găsire a ursitului, de alungat duhuri rele, obiceiuri pentru a avea recoltă bogată și căsnicie trainică și altele atâtea și atâtea, creând o lume fascinantă și miraculoasă. Iar când toate acestea se îmbină și cu buna dispoziție, cu jocul și „horitul”, spectacolul pentru oaspeții din alte colțuri de lume este desăvârșit, în orice anotimp ar sosi.

Pe lângă sărbătorile rurale, în Maramureș, au inceput să capete “tradiție” și evenimente culturale moderne. Festivalul de Teatru Atelier, s-a aflat în luna iunie 2009, la a treia ediție desfășurată în Baia Mare. Diferite localități din județ găzduiesc tabere de pictură, sculptură și fotografie.
În Maramureș, există apoi o multitidine de muzee, concentrate mai ales în jurul celor două municipii: Baia Mare, reședința județului și Sighetu Marmației, vechea capitală a Maramureșului.

În Sighetu Marmației, o celebră închisoare politică a fost transformată în Memorialul Victimelor Comunismului și a Rezistenței. Tot în Sighet, casa în care s-a născut Elie Wiesel, laureat al Premiul Nobel pentru Pace, a devenit atât casă memorială cât și un muzeu al culturii evreiești. De asemenea, veți întâlni la tot pasul case memoriale, precum și alte lăcaşuri de cultură.

Viața la țară în Maramureș este orânduită în mare parte după muncile câmpului și după marile sărbatori creștine. Începutul de an e animat de sumedenia de obiceiuri de Anul Nou și Bobotează. Primăvara este dedicată obiceiurilor de cinstire a primului gospodar ieșit la arat (Tânjaua de pe Mara, Udătoriul din Șurdești) și marii sărbători a Paștelui.

Vara, maramuresenii petrec la sarbatori ale cositului, respectând obiceiurile de Sânziene și tradițiile legate de ziua Sfintei Marii și de zilele sfinților. Toamna, în timp ce se bucură de bogăția recoltei, oamenii se adună la jocuri ale satului, unde pe muzica ceterașilor, flacăii mai tineri joacă patimaș fetele, iar bătrânii se cinstec cu un pahar de horincă. Asta până la Lăsatul Secului, care marchează începutul pregătirilor pentru Crăciun, sărbătoarea cea mai frumoasă de peste an, când văile Maramureșului răsună de glasurile colindătorilor. În majoritatea satelor,există artizani care îşi vând creaţiile acasă.În unele sate,este câte un punct turistic de informaţii unde sunt vândute produsele de olărie,chiar şi acolo unde nu există un astfel de loc,este uşor de găsit artizani,întrebând locuitorii.

Principalele atractii turistice din judetul Maramures sunt:

1. Manastirea Barsana

2. Manastirile Rohia

3. Cimitirul Vesel din Sapanta

4. Cascada Cailor din Borsa

5. Castelul Teleki din Pribilesti

6. Parcul National Muntii Rodnei - Rezervatie a Biosferei

7. Muzeul Maramuresului din Sighet

8. Bisericile din lemn

9. Creasta cocosului

Solicita oferta