. .

Vacanta in Praga cu autocarul ☃️

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

România este inclusă, din 20 septembrie 2021, pe lista roșie a statelor cu risc ridicat de infecție. Astfel, cetățenii români care călătoresc din România în Republica Cehă au obligația de a completa, înaintea plecării, formularul electronic de sosire (https://plf.uzis.cz/) și de a prezenta dovada completării acestuia.

Persoanele nevaccinate care sosesc în Republica Cehă din România au obligația de a prezenta rezultatul negativ al unui test PCR nu mai vechi de 72 de ore și de a efectua un nou test PCR  între a 5-a și a 14-a zi  de la sosirea în Cehia, perioadă în care trebuie să se autoizoleze.

Sunt exceptați de la regulile sus menționate cetățenii români vaccinați și cei care au fost infectați cu virusul SARS-CoV-2 și s-au vindecat în ultimele 180 de zile.

 

Autoritățile Cehiei au adoptat următoarele măsuri privind intrarea cetățenilor UE+, inclusiv a cetățenilor români, pe teritoriul ceh:

 • Toate persoanele care intră în Cehia și prezintă simptomele unei boli infecțioase incipiente (febră, tuse, probleme digestive, pierderea mirosului etc.) trebuie să ia imediat legătura cu medicul generalist/pediatru la care sunt înregistrați sau cu orice alt medic generalist/pediatru. La trecerea frontierei de stat cehe, persoanele care prezintă simptomele menționate sunt obligate să accepte examinarea medicală și prelevarea unei probe biologice pentru testarea COVID-19.

 • Cetățenii UE+ care nu dețin permis de ședere în Cehia pot intra în Cehia sosind dintr-un stat cu risc extrem de transmitere a COVID-19 doar dacă intrarea corespunde intereselor de politică externă sau sănătate publică ale Cehiei.

 • Minorii cu vârsta între 6 – 12 ani trebuie să aibă completat formularul electronic de sosire (https://plf.uzis.cz/). La sosirea în Cehia dintr-un stat de risc epidemiologic foarte înalt sau extrem este obligatorie efectuarea testului RT-PCR în termen de cel mult 5 zile, fiind permisă suspendarea măsurii de izolare în cazul obținerii unui rezultat negativ al testului pentru COVID-19.

 • Vaccinarea, trecerea prin boală și testarea se dovedesc cu Certificatul Digital COVID UE, cu îndeplinirea următoarelor condiții: trecerea a cel puțin 14 zile de la administrarea celei de-a doua doze sau a dozei unice a vaccinului, după caz; trecerea a cel puțin 11 zile, dar nu mai mult de 180 de zile, de la prima testare pozitivă în cazul persoanelor care au avut COVID-19; valabilitatea testului antigen să nu fie mai mare de 48 ore, iar a testului RT-PCR să fie de maximum 72 de ore.

 • Cetățenii cehi și persoanele cu drept de reședință în Cehia pot intra în acest stat chiar și în cazul unui test pozitiv, efectuat cu mai puțin de 14 zile înainte de călătorie. Aceste persoane trebuie să utilizeze transportul individual, dacă este posibil. În cazul transportului public, persoanele aflate în această situație trebuie să informeze transportatorul înainte de plecare cu privire la infectarea cu virusul SARS-CoV-2. După intrarea în Cehia, aceste persoane trebuie să informeze autoritățile de sănătate publică și să respecte regulile de izolare pentru 3 zile de la dispariția simptomelor, dar cel puțin pentru 14 zile de la data primului test. Autoritățile cehe atenționează faptul că liniile aeriene pot aplica reguli mai stricte pentru transportul în astfel de situații.

 

Atenție!

Angajații, elevii și studenții trebuie să își informeze angajatorul, respectiv unitatea de învățământ, despre orice călătorie de peste 12 ore în străinătate sau de peste 24 ore într-o țară vecină Cehiei, inclusiv într-un stat de pe lista verde.

Angajatul sau elevul / studentul care se testează pe teritoriul ceh, în termen de 5 zile de la sosirea din călătorie, trebuie să poarte mască la locul de muncă sau în unitatea de învățământ până la primirea rezultatului negativ al testării.

 

Sunt exceptate de la obligația completării formularului electronic de sosire și a testării următoarele categorii de persoane:

 • minorii cu vârsta de până la 6 ani;

 • personalul din domeniul transportului internațional, condiționat de completarea formularului de transport internațional (https://www.mvcr.cz/mvcren/file/confirmation-form-for-international-transport-workers-cz-en.aspx) și de prezentarea unui document justificativ adecvat;

 • persoanele aflate în tranzit pe teritoriul Republicii Cehe, cu condiția ca durata tranzitului să nu depășească 12 ore;

 • diplomații și funcționarii organizațiilor internaționale care călătoresc în Cehia în scopuri oficiale, pentru o perioadă de maximum 72 de ore;

 • cetățenii statelor vecine dacă durata călătoriei nu este mai mare de 24 de ore;

 • artiștii și sportivii profesioniști care se deplasează la evenimente și concursuri;

 • lucrătorii, elevii și studenții transfrontalieri;

 • persoanele din statele vecine care călătoresc pentru îngrijirea unui membru de familie;

 • ofițerii de poliție și din serviciul penitenciar;

 • lucrătorii din domeniul infrastructurii critice;

 • membrii serviciilor integrate de salvare.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:  

 • În spațiile comerciale și de servicii către populație, târguri și expoziții comerciale este obligatorie purtarea măștilor respiratorii de tip FFP2 sau superioare calitativ, iar limita maximă de clienți este de 1 persoană/15 m².

 • În restaurante, piscine, saune și centrele de fitness se permite numai intrarea clienților vaccinați, testați sau care dovedesc că au avut și s-au vindecat de COVID-19. Clienții sunt obligați ca la un eventual control al poliției să prezinte documente care să ateste situația în care se află (vaccinat, vindecat, testat).

 • Rămâne obligatorie purtarea dispozitivelor respiratorii (FFP2 sau de nivel superior) în spațiile publice aglomerate (transport public, spații comerciale, instituții medicale și sociale etc.).

 

vezi mai mult

 

Praga este capitala Republicii Cehe. Orașul este situat pe râul Vltava, în Boemia Centrală și are aproape 1,2 milioane de locuitor.

Praga are diferite supranume, printre care Praga mater urbium ("mama orașelor"), "Orașul celor o sută de clopotnițe" sau "Orașul de aur". Din 1992, centrul istoric al Pragăi a fost inclus pe lista UNESCO a locurilor din patrimoniul cultural mondial.

„Praga de aur“ aflată pe meandrele râului Vltava, face să bată mai repede inima poeţilor, a pictorilor, a fotografilor. Praga este un centru cultural, administrativ, al cultelor, comerţului şi industriei Republicii Cehe şi, de 10 secole, capitala regatului şi a Republicii, ca şi sediul numeroşilor suverani şi arhiepiscopi. Istoria oraşului se confundă în multe privinţe cu cea a statului ceh. Aşezările umane din jurul Hradului - castelul praghez, şi al Vyšehradului, au dat naştere unei aglomeraţii umane, care spre 1230, capătă privilegiile unui oraş. Aşa cum spune legenda, prinţesa Libuše, înzestrată cu darul profeţiei, conducându-şi poporul obosit în căutarea unui loc de stabilire, s-a oprit în faţa Pragăi de astăzi şi a hotărât ridicarea unui oraş, prevăzând că acesta va fi vestit în lume. Profeţia ei s-a împlinit. Capitala Cehiei este un oraş fermecător, vizitat anual de sute de mii de turişti străini, veniţi din toate colţurile lumii.
În 1989, după căderea Zidului Berlinului și victoria Revoluției de catifea, Cehoslovacia s-a eliberat în cele din urmă de influențele comuniste și sovietice, iar Praga a înflorit încă o dată în condițiile noilor realități economice și sociale din țară. În 1993, după dizolvarea pașnică a federației cehoslovace, Praga a devenit capitala noului stat Republica Cehă. Praga este capitala a două unități administrative ale Cehiei: Pražský kraj – Regiunea Praga și Středočeský kraj – Regiunea Boemia Centrală. Cu toate acestea, Praga nu face parte din punct de vedere geografic din Regiunea Boemia Centrală.

Praga este un important centru cultural european, fiind gazdă a numeroase evenimente culturale. În Praga își au sediul câteva instituții de cultură cehe:

Teatrul Național
Rudolfinum, sediul Orchestrei Filarmonice Cehe
Opera de Stat
Muzeul Național
Muzeul Náprstek
Biblioteca Națională

În oraș există sute de săli de concert, galerii de artă, cinematografe și cluburi de muzică. Praga este gazda mai multor festivaluri de film, de muzică, întâlniri ale scriitorilor, sute de vernisaje și de prezentări de modă.

Infranstructură publică de transport este formată dintr-un sistem integrat de metrou cu trei linii și 54 de stații, tramvaie (inclusiv "tramvaiul nostalgic" nr. 91), autobuze , un funicular spre dealul Petřín și un telescaun la ZOO. Toate serviciile de transport au un sistem comun de plată.

Obiective turistice in Praga

1. Castelul din Praga. 

2. Catedrala Sfantului Vitus

3. Piata Orasului Vechi

4. Piata Orasului Vechi 

5. Palatul Kinsky 

Praga, această minunată operă a naturii, a generaţiilor trecute şi a contemporanilor noştri, oraşul numit cu mândrie „inima Europei“, este un oraş al legendelor şi poveştilor. Fiecare casă, fiecare străduţă, are legenda proprie, ascunde o taină sau ne prezintă o figură legendară, care a străbătut veacurile istoriei pentru a ajunge până în zilele noastre.

Solicita oferta